EU szabványos játszótér, ami minden szabályozásnak megfelel


EU szabványos játszótér

Egyik „öröme” az Európai Unióhoz való csatlakozásnak, hogy sok minden kicsi hazánkban is nemzetközi szabályozás alá esett innentől. Hogy ez mennyire jó hír vagy mennyire nem, ezen lehetne vitatkozni, de most nem állnék be ebbe a sorba.

Viszont nézzük ennek most egy olyan oldalát, ahol ez biztos jól jött, a játszóterek területén. A cikket olvasók közül biztos vannak olyanok, akik az ifjú, és olyanok is, akik a középkorú vagy idősebb generációhoz tartoznak. Akik már átlépték a bűvös negyvenest, talán gyerekkorukból emlékeznek még egy-két játszótéri „élményre”.

Agyonkopott csúszda, de annyira, hogy a lenti részén már lyuk tátongott, féloldalon leszakadt hintalánctól csálén álló hinta, szétkorhadt falú homokozó stb. És nem a lepukkant környékekről beszélek, hanem úgy általában. Az EU szabványos játszótér viszont olyan követelményeket állít a gyártócégek elé, amivel az ilyen és ehhez hasonló problémák elkerülhetőek.

A szabályozás előírja ugyanis, hogy milyen minőségű műanyag elemek használhatóak fel, a fém alkatrészeknek korrózióállóknak kell lenniük, és egyes játszótéri eszközök alá gumiszőnyeget kell lefektetni, hogy a gyerekek minél kevésbé sérüljenek meg egy esetleges baleset során. A prémium minőség esztétikus megjelenést is biztosít, illetve magas élettartamot a játszótéri eszközöknek.

Mivel például azt is meghatározzák, hogy fémeszközök felületét hogyan kell lekezelni, ezek ellenállnak az időjárásnak, és biztosak lehetünk benne, hogy lepergő, lepattogzó festékdarabkák nem fogják felsérteni a gyerekek kezét, ahogy az anno mily sokszor megtörtént. Egy EU szabványos játszótér tehát nem is olyan rossz dolog – elég, ha megnézünk egy nyugati játszóteret.