Műfű vagy igazi fű? Melyiket válasszam?


műfű, medence és fák

Kertes házak koronája a szép és gondozott kert. Bár sokféle kertrendezési stílus létezik, abban megegyezhetünk, hogy a pázsit kérdése mindegyiket érinti, legyen szó szabályos olasz vagy bohém angol kertről.

A műfű egyre nagyobb érdeklődésnek örvend, ebből kifolyólag felmerülhet bennünk a kérdés, hogy melyik válasszam: műfűvel vagy igazi fűvel vessem be a kertemet?

A fű hagyományos, élő, gondozást igényel. A telepítése esetenként nehézkes lehet, hosszabb időt vesz igénybe, mire látjuk a kívánt (vagy éppen nem kívánt) eredményeket. A talaj alapos előkészítése jelentősen megnövelheti az esélyeket a siker eléréséhez, azonban ennél jóval többrészes az egyenlet. A folyamatos locsolás, fűnyírás, gyepszellőztetés mind-mind erőt és energiát követelnek tőlünk, amit végig kell gondolni, hogy vállaljuk-e.

Erőssége azonban, amit a műfű nem feltétlenül tud megadni, az az érzet, amit az igazi fű ad. Ezen felül, mivel organikus, ezért visszaad a természetnek, nem csak elvesz belőle. Nagyobb területeknek a füvesítése olcsóbb, mint a műfű lerakása, bár a fenntartási költségük már utóbbi javára dönthet.

A műpázsit széles kínálatból választható, kültéri és beltéri opciók is megtalálhatóak. A telepítése, habár előkészítést igényel, gyors és egyszerű. A gondozása pedig igazán könnyű, elég hozzá egy slag és egy kis víz (kültéri műgyep esetén), nem olyan macerás és embert igénylő, mint az igazi pázsit.

Ha azon aggódunk, hogy a kinézete nem olyan, ahogy a fűnek ki kell néznie, ma már nagyon sok változata létezik a műfűnek, a legegyszerűbb fajtától, a legélethűbbig (a kérdés már csak az, hogy melyiket bírja el a pénztárcánk).