Mi az a könnyű fizikai munka?


könnyű fizikai munka

Miközben az álláshirdetések között keresgélünk, szembe jöhetnek olyan kulcsszavak, mint “szellemi munka”, “fizikai munka”, “könnyű fizikai munka”. Mit értünk ezek alatt? Mire számíthatunk, ha valamelyikre jelentkezünk?

A munkát két nagy csoportra oszthatjuk: szellemi és fizikai munka. A szellemi munka olyan feladatokat tartalmaz, amikhez szellemi, idegi, értelmi tevékenységet kell folytatni, pl.: asszisztensi állás.  A fizikai munka csoportja további három csoportra osztható: nehéz, közepes és könnyű fizikai munka.

Ezen csoportok besorolása (hogy melyik munka milyennek számít), pusztán matematikai szempontból jön létre: a műszak során felhasznált izomenergia mértéke alapján kerülnek be az adott kategóriákba a munkák.

Egy könnyű fizikai munka során egy műszak elvégzéséhez 5200 KJ energia szükséges. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalónak a feladatai elvégzéséhez mozognia, járkálnia kell, de van leülési lehetőség. A maximális emelési súly 5-10 kg közé esik. A munka általában beltéren, szobahőmérsékleten zajlik. Ilyen állás pl.: a csomagolás, szendvics előkészítő, takarító, futár.

A másik két csoportról is pár szót ejtsünk: A közepes fizikai munka során a dolgozónak 6-8 órát állva kell töltenie, de nem emelhet 20 kg-nál többet. A hőmérséklet 5 fokkal eltérhet a szobahőmérséklettől, pl.: árufeltöltés. A nehéz fizikai munkáról pedig akkor beszélünk, amikor a munkavállalónak az egész munkaideje alatt járkálni, emelni kell.

A meghatározott súlyérték 30-35 kg közé esik, a munkavégzés pedig szélsőséges hőmérsékleten történik, akár 30 fok feletti vagy 10 fok alatti is lehet. Ezt a munkatípust leginkább férfiaknak ajánlják és általában építőipari munkákat értünk alatta.