Az óvoda udvari játékok fontossága a gyerekek számára

A legtöbb felnőtt szeretettel emlékezik az óvodai szünetre. Ezek a lehetőségek, amelyek mögött hagyhatják az osztály korlátait, és elindulhatnak egy újabb játszótéri kalandra, örök emlékeket őriznek.

A mai gyerekeket azonban elárasztják a tevékenységek bősége és kevesebb a lehetőség az óvoda udvari játékok élvezetére. A videojátékok, a tévézés, az óvoda utáni tevékenységek és az oktatókra való fokozottabb figyelem a játszóterek és a játékidő eltűnéséhez vezetett. A szabad játéknak ez a csökkenése negatívan befolyásolhatja a gyermekek fejlődését.

A játszóterek alapvető biztonságos terek, ahol a gyerekek önmaguk lehetnek, és kifejezhetik szórakoztató természetüket, miközben fejlesztik a döntő kognitív, fizikai, szociális és érzelmi készségeket. Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk, hogy miért egyre több gyermekfejlesztési szakértő szorgalmazza, hogy több óvoda udvari játékok és ingyenes játéklehetőségek legyenek a gyerekek számára.

Játékon keresztül tanulni

Játék nélkül az óvoda udvari játékoknak nincs értelme. Egyszerűen fogalmazva, a játék egy spontán tevékenység, amellyel a gyerekek szórakoznak. Különböző területek szakértői, köztük a pszichológia, a biológia, az egészségügy és az oktatás, számos tanulmányt végeztek a gyermekkori játék fogalmával kapcsolatban, amelyek mindegyike ugyanazt a kritikus tényt bizonyítja – a játék a tanulás alapvető eleme.

 

Amikor a gyerekek játszanak, sokféle készségre tesznek szert:

Koordináció

Motoros készségek

Kognitív képességek

Társadalmi tudatosság

Nyelv

És még sok más

A játékot a gyermek kíváncsisága táplálja. A gyermek növekedésével a játékuk összetettebbé válik. Anélkül, hogy játszhatnának, a gyermekek fejlődési és tanulási képessége elmarad. Ahogy az evés és az alvás elengedhetetlen a gyermek egészségéhez, ugyanúgy a játék is.

Az óvoda udvari játékok ideálisak az ovis gyermekek számára, hogy szabadon játszhassanak. A strukturált játék – beleértve a sportot vagy a szervezett tevékenységeket – eltér a szabad játéktól. Amikor a gyermek a játszótéren van, a különböző struktúrákon és tereken szabadon választhatják meg, hogyan akarnak játszani. Felfedezhetik saját természetes hajlamaikat, kölcsönhatásba léphetnek a korosztályuk szélesebb körével, és felébreszthetik kreatív ösztöneiket.

A játszóterek az egészséges fejlődés létfontosságú elemei, és lehetőséget biztosítanak a gyermekek számára, hogy teljes testet edzenek meg, beleértve a karokat, lábakat, törzset és így tovább erősítő gyakorlatokat. A kardiovaszkuláris rendszertől a keringési rendszerig mindegyik táplálkozik és részesül az erőteljes játékból.

Az óvoda udvari játékokkal történő játszás általában nem magányos tevékenységek, más gyerekek biztosan ott lesznek. Amikor a gyerekek találkoznak más gyerekekkel a játszótéren, fontos leckéket tanít nekik a társadalmi normákról és a másokkal való interakcióról, mindez jól jön pedig a felnőtt kapcsolatokban és a jövőbeni munkahelyükön.