A csúszda az egyik nagyon szeretett játszótéri elem

Látogasson el bármely játszótérre a világ bármely pontján, és számos kereskedelmi csúszda látványtervet láthat. Egy másik dolog, amit gyakorlatilag garantáltan látni fog, egy sor gyerek, akik szívesen megtapasztalják a szórakoztató, gyors csúszás élményét!

A gyermekek természetüknél fogva izgalmasan keresik és rettenthetetlenül kutatják a körülöttük lévő környezetet; így tanulnak. A biztonsági irányelvekkel és felügyelt viselkedéssel teli világban azonban a játszótéri csúszda valóban azon kevés helyek egyike, ahol a gyermek valóban megtapasztalhatja az izgalmat anélkül, hogy félne a súlyos sérülésektől.

Kérdezzen meg minden gyermeket, hogy melyik a kedvenc kereskedelmi játszótéri alkotóeleme, és általában kiválasztja a játszótér örök kedvencét – egy gyorsan mozgó csúszdát.

A történelemben ezeket többnyire faanyagokból építették, és ha elgondolkodott azon a kockázati tényezőkön, hogy ezt az anyagot erre használták, akkor igaza van; helyükre egy tartósabb anyag került – fém.

A fémből készült csúszda azonban új biztonsági kockázatokat jelentettek a gyermekek számára, és ma már tilosak vagy ritkán találhatók a nyilvános játszótereken. Az új fogyasztói biztonsági szabványoknak köszönhetően lényegében teljesen kizökkent a létezésükből. Gyakran rozsdásodtak, repedtek vagy elváltak, és sekély síneket kínáltak – ami gyakran sérülésekhez vezetett, mivel a gyerekek a sínek oldalára estek. A fém anyaga kényelmetlen volt a nyári melegben, és égési sérülésekhez vagy télen veszélyes jéggyülemhez vezetett.

Manapság a legtöbb játszótéren olyan csúszdák találhatók, amelyek zökkenőmentes, forgásba öntött műanyag típusokat kínálnak, amelyek gyakorlatilag zökkenőmentesek, és fokozott biztonsági síneket és tapadásmentes felületeket kínálnak.