Világunkat átalakító regények


könyv a fűben

Meghívtak, hogy más könyvbloggerekkel és vloggerekkel kedden este megünnepeljem a BBC „Novels That Shaped Our World” kampányának elindítását a New Broadcasting House -ban. Az egész éves irodalmi ünnepséget kezdi a BBC-n, és egyben ünnepli Daniel Defoe Robinson Crusoe-jának 300. évfordulóját, amelyet széles körben az első modern angol regénynek tartanak.

Hat író és kritikus – Stig Abell, Syima Aslam, Juno Dawson, Kit de Waal, Mariella Frostrup és Alexander McCall Smith – 100 olyan regény listáját állította össze, amelyek formálták a világunkat. A lista önmagában nem fog mindenkinek tetszeni. Csak angol nyelvű címekből áll, és számos sorozatot is tartalmaz, mint például az Earthsea trilógia és a Discworld, így a „100 regény” listájának nevezni nem teljesen igaz. Úgy gondolom azonban, hogy azok, akik sajnálkoznak azon a tényen, hogy nem a „legnagyobb” regények gyűjteménye, amelyek sok méltó kötetet tartalmaznak, kissé hiányoznak a lényegről, mivel nagyon sok olyan könyvről van szó, amelyek személyes hatással voltak a panelistákra. Ez nem azt jelenti, hogy a hagyományosan nagy irodalomnak tartott könyvek nincsenek itt, mert vannak (a „Büszkeség és balítélet”, a „Középkutatás”, a „Tizenkilenc nyolcvannégy” és a „Kill A Mockingbird” azok közé tartoznak, akik befutottak). De úgy tűnik, néhány embert felzaklatott, hogy modernebb könyvek mellett jelennek meg. Tematikailag szervezett, kicsit olyan, mint a The Big Read sorozat frissített változata a 2000 -es évek elejéről, de nyilvános szavazás nélkül, ezáltal megakadályozva Jeffrey Archer és Jacqueline Wilson túlreprezentálását.

A listát Mariella Frostrup jelentette be hivatalosan a The One Show egyik műsorában a londoni New Broadcasting House-ban. Én és a többi vendég az élő közvetítés közönségében voltunk. Szerencsére nem vagyunk láthatók a képernyőn – ehelyett körülbelül 30-an tolongtunk a kamera mögött egy stúdióban, amely, mint mindig mondják, sokkal nagyobbnak tűnik a képernyőn, mint a való életben. Az Egyesült Királyságon kívüli olvasók számára a The One Show egy élő félórás, nagyon könnyű, aktuális hírműsor, amely hétköznap este 7 órakor mutat be funkciókat és interjúkat. A házigazdák Matt Baker és Michelle Ackerley voltak, a másik különleges vendég pedig Emma Bunton. Gyermekkoromból egy kék Péter műsorvezetővel egy szobában lenni, és az egyik Spice Girls-nél kicsit elpazarolt rám 2019-ben, de ez sokat jelentett volna a kilencéves énemnek. Összességében kissé szürreális élmény volt.

Frostrup interjújában kiemelte a listán szereplő egyenlő nemi megosztottságot (a kiválasztott regényekből/sorozatok közül 51-et nők írtak), ami a három részből álló regények, amelyek alakították a világunkat dokumentumfilm-sorozat első epizódjának fő témája is. A The One Show után elmentünk ennek az epizódnak az előzetes vetítésére, amelyet tegnap este a BBC Two műsorán mutattak be, és most elérhető az iPlayeren az Egyesült Királyság nézői számára. A program a világunkat alakító regények tematikus feltárása, nem pedig a panel által kiválasztott azonos lista lefutása. A Samuel Richardson-féle „Pamela” -tól a Candice Carty-Williams-i „Queenie-ig” az első epizód az irodalomban élő nőkre összpontosít, szerzőként és szereplőként is. Ez egy lebilincselő epizód, amelyben érdekes könyvek sora található a népszerű klasszikusoktól, mint például Margaret Atwood „A szolgálóleány meséje”, és olyan kevésbé ismert címek, mint Constance Maud „No Surrender”. Nagyon köszönöm Joanna Hawkinsnak a BBC -nél, hogy meghívott az előzetes vetítésre.

A kampány 2020-ban számos más, könyveket ünneplő eseményt és programot indít, és kétségkívül sok vitát vált ki. A tévében megjelenő könyvek nem mindig voltak a BBC erősségei az elmúlt években, de remélhetőleg ez kezd változni majd ezek után.