Miért érdemes dióval kiegészíteni az étrendünket?


dió

Mit adhatsz hozzá sokféle ételhez, a gabonaféléktől a salátákig, ami ropogós, laktató és ízes – és jót tesz a szívednek? A válasz őrült. Míg a dió minden fajtája tele van fontos tápanyagokkal, a dió különösen jó lehet a szív- és érrendszer egészségének védelmében – derül ki egy friss tanulmányból, amely alátámasztja az ezen a területen végzett korábbi kutatásokat.

A Walnuts and Healthy Aging tanulmány egy randomizált, kontrollált vizsgálat, amelyet a California Walnut Commission támogatásával készült, és amely két közösségben élő, egészséges idős felnőtteket követett nyomon. A tanulmányhoz a kutatók 708, a kaliforniai Loma Lindában vagy a spanyolországi Barcelonában élő, 63 és 79 év közötti felnőttet vontak be, és két csoportra osztották őket. Az egyik csoport körülbelül negyed-fél csésze diót tett napi étrendjébe két éven keresztül, míg a másik csoport nem evett diót.

Két év elteltével a káros alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin átlagos szintje szerényen alacsonyabb volt a diós csoportban. Figyelem: a résztvevők közel harmada koleszterincsökkentő sztatinokat szedett, így mindkét csoport átlagos koleszterinszintje már a normál tartományban volt. A kutatók azt feltételezik, hogy a dió koleszterinszint-csökkentő előnyei kifejezettebbek lehetnek az emelkedett koleszterinszintű embereknél. A jelenlegi adatokból nem lehet tudni, hogy ez igaz-e.

A kutatók az LDL-részecskék koncentrációját és méretét is elemezték. A kisebb, sűrűbb LDL-részecskék nagyobb valószínűséggel váltják ki az érelmeszesedést, az artériákon belüli zsírlepedék felhalmozódását, amely a legtöbb szív- és érrendszeri betegség ismertetőjele, amely szívrohamot vagy szélütést okoz.

A dióevőknél alacsonyabb volt ezeknek a kisebb részecskéknek a szintje. Csökkent a közepes sűrűségű lipoproteinek (IDL) szintje is, ami szintén összefügg a szív- és érrendszeri kockázatok növekedésével. És bár egy negyed csésze darált dió körülbelül 190 kalóriát tartalmaz (egy fél csésze pedig körülbelül 380 kalóriát), a dióevők nem pakoltak fel semmiféle plusz kilóra.

Érdemes megjegyezni, hogy az FDA minősített egészségre vonatkozó állítást engedélyez egyes dióféléken (beleértve a diót is). A velük készült ételek tartalmazhatják a következő kijelentést: “A napi egy uncia dióféléket tartalmazó étrend csökkentheti a szívbetegség kockázatát.” Egy uncia dió körülbelül egy maréknyi, vagy egynegyed csésze.

Szórhat diót a zabpehelyre vagy más meleg vagy hideg gabonafélékre; keverjük bele palacsintába, muffinba vagy más gyors kenyerekbe; vagy dobd fel zöldségekkel vagy salátákba. Ha a magas koleszterinszint egészségi aggodalomra ad okot, vannak más élelmiszerek is, amelyek segíthetnek csökkenteni az LDL-koleszterinszintet és javítani a szív egészségét.